23 listopada, 2020

Ukryte czaty na Facebook?

Nowa funkcja wprowadzona przez Facebook jest już dostępna również w Polsce. Jak działa tryb znikających wiadomości dodany do aplikacji Instagram i Messenger?

Nowa funkcja od Facebook

Od teraz możesz korzystać z opcji ukrytego czatu w swoich komunikatorach! Funkcja ta pozwala na przełączenie zwykłego czatu, do trybu wiadomości ukrytych, które znikną od razu po ich wyświetleniu i zamknięciu okna. Dodatkowo, w trybie znikających wiadomości niemożliwe jest zapisywanie otrzymanych zdjęć w telefonie. Jeżeli jeden z użytkowników wykona zrzut ekranu lub spróbuje nagrać jego zawartość, drugi zostanie o tym poinformowany. W internecie możemy znaleźć informację o tym, że podobny tryb jest już testowany również przez Twitter.

Jak włączyć tryb znikających wiadomości?

W tym celu wystarczy jedynie przesunąć palcem ku górze ekranu i puścić w momencie, gdy zostanie na nim wyświetlona informacja o włączonym trybie ukrytym. Sytuacja wygląda podobnie gdy chcemy wyłączyć nową funkcję komunikatora. Wystarczy ponowne przesunięcie palcem po ekranie bądź kliknięcie widocznego na screenie przycisku.
Warto pamiętać o tym, że korzystając z nowego trybu użytkownik nie powinien czuć się w pełni anonimowym i bezkarnym. Zawartość wspomnianych czatów przechowywana jest w bazie Facebooka przez dodatkową godzinę właśnie na wypadek sytuacji, w których dana wiadomość zostanie zgłoszona administratorom.

 

Podsumowanie

Co sądzisz o kolejnej wprowadzonej przez Facebook funkcji? Uważasz, że jest to przydatne czy może raczej zbędne narzędzie? Chętnie poznamy Twoją opinię na naszych profilach Social Media!
Odwiedź nasz blog, aby zapoznać się również z innymi wpisami – nie tylko z dziedziny mediów 😉

Potrzebujesz więcej informacji?